vineri, 29 iulie 2011

Sarcina - primul trimestru - fertilizarea


Cum apar copiii?

Inainte ca sarcina sa se dezvolte propriu-zis trebuie pregatita scena pentru aceasta dezvoltare. In prima saptamana creste cantitatea de estrogen si progesteron din sange, marind fluxul sanguin din uter creand un tesut ce ar putea sprijini dezvoltarea unui potential ou fertil. In acelasi timp, in ovare, ovulele se dezvolta in saculeti numiti foliculi. Cel mai adesea intre a 14-a si 28-a zi se produce ovulatia. Unul din ovule iese din folicul si trece din ovar in tubul Fallopian. In urmatoarele 12-24 de ore ovulul poate fi fertilizat daca unul din cei 250 milioane de spermatozoizi pe care un barbat ii ejaculeaza in medie reuseste sa patrunda in vagin, ajunge in uter in tubul Fallopian si penetreaza ovulul. Aproximativ 400 spermatozoizi reusesc sa ajung in uter la capatul unui drum de aproximativ 10 ore si doar unul poate sa treaca de membrana externa (acest lucru se intampla in aproximativ 20 de minute - timp in care spermatozoidul cauta o cale de patrundere prin aceasta membrana).


In urmatorul interval de 10-30 de ore, nucleul sermatozoidului se va uni cu cel al ovulului, unind astfel si materialul lor genetic. Daca spermatozoidul are cromozomul Y, copilul va fi baiat; daca are cromozomul X, va fi fata. Pe parcursul celor 3-4 zile cat dureaza calatoria din tubul Fallopian si pana in uter, ovulul fertilizat (numit acum zigot) se va divide in 16 celule identice. Odata ajuns in uter, zigotul este numit morula. O zi - doua mai tarziu capata consistenta stratului interior al uterului, continuandu-si dezvoltarea. In aceasta etapa, bebelusul este o acumulare de celule care se numeste stiintific un blastocit - o adunare interna de celule care va forma embrionul, intr-o cavitate plina de lichid, ce va deveni sacul amniotic, inconjurata de o masa celulara ce va reprezenta placenta (organul sub forma de placinta care ofera oxigenul necesar vietii si nutrientii bebelusului si care transporta <deseurile>).

Pentru ca procesul este influentat de o multime de factori este important sa indesesti rapoartele sexuale cu 24 de ore inainte de ovulatie si in urmatoarele 72 de ore dupa. Daca va doriti un copil, eliberati-va programul si in aceste 4 zile petreceti cat mai mult timp impreuna.  Sarcina in sine dureaza 38 de saptamani de la momentul conceperii, dar avand in vedere ca este dificil de stabilit momentul exact in care spermatozoidul a fertilizat ovulul, medicii sunt de acord ca perioada standard a sarcinii sa fie stabilita la 40 de saptamani.

REGULI DE BAZA:

Este foarte important sa:
>nu mai consumi bauturi alcoolice
>sa nu mai fumezi
>sa nu consumi droguri (nici macar cele usoare)
>sa nu iei medicamente nerecomandate femeilor insarcinate si strict sub supravegherea medicului
>sa iei zilnic vitamine care sa contina un minim de 400 miligrame acid folic (reduce riscul ca bebelusul sa aiba defecte din nastere).

Procesul poate fi minunat:) bucura-te de fiecare moment!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu