sâmbătă, 30 iulie 2011

Sarcina - primul trimestru - in pantec (saptamana a 5-a)


Cum creste copilul?

In uter embrionul creste cu un ritm foarte rapid. In cea de-a 5-a saptamana, are dimensiunea unei seminte de susan si este constituit din 3 straturi: ectoderma, mezoderma si endoderma (care in cele din urma va constitui organele si tesuturile).

Tubul neuronal - care va forma creierul bebelusului, coloana vertebrala, nervii si maduva spinarii - incepe sa se dezvolte din stratul superior, numit ectoderma. Acest strat va crea de asemenea pielea, parul, unghiile, glandele sudoripare si cele mamare, precum si smaltul dentar.

Inima si sistem cardio-vascular se vor forma din mezoderm, sau stratul mijlociu. (in aceasta saptamana incepe de fapt diviziunea inimii in camere, dar si pomparea sangelui si implicit bataile inimii se fac auzite). Mezodermul este de asemenea responsabil pentru formarea muschilor, cartilagiilor, oaselor si a tesutului subcutanat.

Endodermul devine gazda plamanilor, intestinelor si a sistemului urinar rudimentar, dar si al tiroidei, ficatului si pancreasului. 

Schimbari in viata mamei: 


Schimbarile mamei:
  • > Dureri ale sanilor
  • > oboseala accentuata
  • > urinari frecvente
  • > stari de greata.

In aceasta perioada este important ca mama sa evite consumul bauturilor alcoolice si, de asemenea sa isi dezvolte un program de exercitii de baza. Exercitiile ajuta in primul rand la dezvoltarea fortei si a rezistentei necesare in lunile urmatoare, cand mama va trebui sa suporte greutatea suplimentara. In plus, pentru multe mame reprezinta si o excelenta metoda de reducere a stresului sarcinii. Un ultim avantaj, este reprezentat de faptul ca dupa nastere recuperarea va fi una mult mai usoara si mai rapida. In aceasta perioada sunt indicate activitati simple, care nu epuizeaza (mersul pe jos sau inotul reprezinta activitati indicate).

< Tips and tricks> pentru durerea la nivelul sanilor: utilizarea sutienelor pentru activitati sportive (vor sprijini mult mai bine sanii care in timpul sarcinii cresc mult in volum si nu vor permite ca dupa nastere si alaptare acestia sa isi piarda fermitatea).


Ai grija de bebe si de tine! Este important sa....

  • iti iei concediu prenatal si sa respecti vizitele la medic;
  • sa respecti tratamentele indicate de doctor;
  • sa nu iei MEDICAMENTE FARA PRESCRIPTIE MEDICALA SI EVENTUALE INVESTIGATII!!! (inclusiv medicamente pe baza de plante, vitamine, medicamente pentru alergii etc)
  • nu fuma!
  • nu consuma alcool
  • asigura-te ca locuinta si locul de munca sunt sigure, nu prezinta riscuri (de exemplu, mediu de lucru toxic, in care trebuie sa ridici greutati si altele; nu folosi pesticide sau produse de curatat locuinta cu risc toxic).




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu